ONESTIN face educatie non-formala pentru o ROMANIE EUROPEANA !

PDFImprimareEmail

De zece ani, Asociatia de Tineret ONESTIN investeste in cultura tinerilor organizand pentru acestia ateliere, cursuri, traininguri si concursuri, menite sa le stimuleze gustul pentru educatie, sa le dezvolte diferite abilitati si sa ii responsabilizeze ca membri activi ai noii societatii europene. Acest fapt este posibil, atat timp cat activitatile sunt prezentate intr-o maniera non-formala, unde ineditul se impleteste armonios cu jocul, iar scopul este reprezentat nu doar de continut ci de efectul acestuia, fie el obiectiv sau subiectiv.

Astfel, educatia non-formala ce se realizeaza in acest ONG al tinerilor vizeaza atat planul national, prin actiunile locale de tip ateliere, concursuri, training-uri, expozitii, scoli de vara, cat si pe cel international, prin diferite jocuri, schimburi de experienta, traninguri si stagii SEV.

In acest sens, ca urmare a  intalnirii anuale More Citizenship Network din Portugalia, Asociatia de Tineret ONESTIN a realizat, pe data de 15 decembrie 2015, o sesiune de jocuri non-formale dupa manualul „Have You Say”, tiparit de Consiliul European; actiune ce va fi analizata la nivel european in comparatie cu celelalte 15 tari ce formeaza re?eaua interna?ional? MCN:  Finlanda, Polonia, Grecia, Malta, Portugalia, Italia, Slovenia, Spania, Turcia, Estonia, Olanda, Suedia, Franta, Luxemburg si Grecia.

Primul joc, intitulat “Human Sandwiches”, a avut ca scop cunoasterea unor noi voluntari si aflarea de infomatii nestiute despre voluntarii mai vechi, intr-un mod total non-formal. Participantii au fost rugati sa scrie diferite lucruri despre ei, avand ca reper patru coordonate: detalii personale, munca intr-un ONG, caracteristicile tinerilor din ziua de azi si experienta lor ca tineri implicati in comunitatea locala. Exercitiul a fost unul extrem de interactiv si, intr-un timp scurt, voluntarii au aflat foarte multe lucruri despre ceilalti, devenind chiar prieteni la sfarsitul jocului.

Daca prima activitate a fost despre cum sa faci cunostinta intr-un mod non-formal si interactiv, cel de-al doilea joc a venit cu alta abordare: cum sa iei parte la un joc fara a sti regululile si, mai ales, sa le descoperi de unul singur, dupa replica mentorului ce da start.

De data aceasta, voluntarii au fost pusi in dificultate deoarece sistemul educational traditional nu ne formeaza in aceasta directie, iar cand se joaca un joc, cei implicati se raporteaza mereu la reguli stiute in prealabil, ceea ce, in situatia data, nu numai ca nu se stiau ci erau foarte greu de descoperit, deoarece vizau o trasatura fizica specifica fiecarui participant si nu reflectau rationamente abstracte, gasite de regula in jocuri.

Spre deosebire de mediul formal, Asociatia de Tineret ONESTIN aduce un puls nou in educatie prin activitatea sa non-formala, iar jocurile intalnite aici sunt raportate la fiecare individ, ajutandu-l sa se descopere pe sine, sa isi dezvolte multe abilitati si sa iasa din carapacea gandirii formale ce ne-o inoculeaza sistemul, scoala, societatea.

 

Tinerii sunt viitorul si de noi depinde cum ii formam! Iar noi, Asociatia de Tineret Onestin, facem acest lucru de 10 ani, investind neincetat in cultura lor!

Diana Ghius,

Vicepresedinte al Asociatiei de Tineret ONESTIN

   

Onesti-oraselul de poveste

PDFImprimareEmail

 

 

Asociatia de Tineret Onestin in colaborare cu Graphicshop, Primaria Municipiul Onesti si radioul Connect FM organizeaza in perioada 15 decembrie 2015-15 ianuarie 2016 proiectul de voluntariat,  Onesti-oraselul de poveste.

Proiectul este unul de suflet, nascut din dorinta de a ajuta si de a aduce zambetul pe chipul copiilor.

Povestea oraselului a inceput in urma cu 2 saptamani, cand autoritatile locale au raspuns pozitiv cererii noastre, amenajand cu iluminat festiv intrarea in Parcul municipal si foisorul acestuia.

Apoi, ne -am gandit , ca ar fi frumos sa continuam si am pus pe hartie cateva idei ce aveau sa se transforme in proiectul de astazi.

Ne-am dorit un "mos" pentru copii, care sa le asculte dorintele, sa le primeasca scrisorile si chiar sa caute solutii pentru indeplinirea lor.

Ideea noastra a fost intampinata cu entuziasm, iar echipa de spiridusi a crescut de la o zi la alta, invitandu-l pe dragul nostru mos in diverse locatii.

Iar voi, copii frumosi si veseli, nu va sfiiti, ci duceti scrisoarile mosului, de marti 15 decembrie pana duminica 20 decembrie 2015,  intre orele 17-19, in locatiile spiridusilor.

Si dupa ce v-ati intalnit cu mosul,  va asteptam, cu drag:

- duminica 20 decembrie 2015 incepand cu ora 14 , la spectacolul pe care l-am organizat pentru voi, la foisor, in Parcul municipal.

Teatrul de papusi va aduce zambete si bucurie, iar mici artistii locali vor incalzi atmosfera prin colindele lor. Nu vor lipsi personajele de poveste si nici surpizele mosului

Dar povestea noastra este mai lunga, iar la pagina urmatoare gasim Campania umanitara, "Onestenii sunt langa oamenii onesti", in care spiridusii voluntari ai  acestui proiect se vor mobiliza si vor oferi pachete persoanelor nevoiase.

Daca vreti sa va alaturati povestii noastre, puteti face donatii constand in alimente, jucarii si hainute noi ce pot fi aduse la sediul Asociatiei de tineret Onestin, la Graphicshop sau la Connect FM, iar pentru mai multe detalii contactati spiriudusii la numerele de telefon 0748960753 si 0766591551.

De asemenea, povestea noastra cuprinde si 2 concursuri, ce se completeaza reciproc, "Povestea din vitrina" si "Magie in fotografie", unde  pot participa onesteni de toate varstele si pot castiga premiile oferite de noi.

"Povestea din vitrina" este un concurs in care va fi premiata cea mai creativa vitrina ce respecta tema sarbatorilor de iarna si este semnalata de autocolantul "Fac parte din poveste". Premiul oferit este aparitia timp de o luna, in revista de publicitate locala Best in city, precum si un spot la Connect fm.

Concursul "Magie in fotografie" va premia cele mai reusite fotografii in care vor fi surprinse vitrinele aflate in concurs. Participantii trebuie sa trimita fotografiile la adresa de mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza pana la data de 5 ianuarie 2016.

Castigatorul beneficiaza de un curs gratuit de fotografie cu artistul onestean Stefan Neagu, iar apoi vom organiza in luna februarie o expozitie de fotografie cu toate imaginile din poveste.

In acest mic orasel sunt oameni frumosi, cu suflet mare, care se implica, pretuiesc si daruiesc.

 

Pagina 1 din 104

Video