1 Iunie- Bucuria copiilor - DONEAZA si tu, jucarii, hainute si rechizite

PDFImprimareEmail

Devenita traditie in cadrul Asociatiei de Tineret Onestin, Campania de 1 iunie "BUCURIA COPIILOR" vine in sprijinul copiilor din mediul rural, mai precis peste 200 de copii din comuna Gura Vaii si satele invecinate.

Timp de  2 saptamani, alaturi de voluntarii asociatiei noastre, colectam si sortam  jucarii, hainute si rechizite, iar apoi ne vom deplasa in mediul rural sa le distribuim.

Va invitam sa luati parte la campania noastra, atat ca voluntari, cat si ca donatori.

Puteti dona hainute, jucarii si rechizite la toate scolile generale si gradinitele din oras, in cutiile special amenajate, sau direct la sediul asociatiei noastre din B-dul Republicii, nr 43( in spate la Magic Print).

Pentru mai multe detalii, ne puteti contacta telefonic la numarul 0748960753.

 

 

Consulatari ale tinerilor pe tema politicilor locale de tineret

PDFImprimareEmail

Asociatia pentru Dezvoltare Activa si Asociatia de Tineret Onestin va invita sa participati la activitatile din seria de consultari destinate tinerilor din cadrul proiectului Acting European 3, ce se va desfasura in data de 19 mai 2016, la Cafeneaua Literară din Onesti si pe data de 20 mai 2016 la sediul Asociatiei de Tineret Onestin (in spatele Tipografiei Magin Print).

Prin seria de consultari ce va avea loc urmarim sa facilitam spatiul necesar dezbaterilor si colaborarii dintre tineri, lucratori de tineret si responsabilii pentru politici de tineret in vederea dezvoltarii unui sistem activ de promovare si sustinere a voluntariatului la nivel interjudetean. Printre temele abordate se vor numara: politicile locale de tineret (identificarea problemelor existente si planificarea unor solutii concrete), relatia dintre ONG-uri si autoritatile publice, scoli si mass media, sustinerea si dezvoltarea voluntariatului, nevoi de dezvoltare organizationala ale organizatiilor nonguvernamentale, etc.Activitatea este impartita in patru sesiuni de lucru:

- in prima zi, o activitate de Open Space – pentru identificarea problemelor si nevoilor si o Cafenea publica pentru identificarea solutiilor;

- in a doua zi, o masa rotunda in cadrul careia va fi dezbatuta importanta voluntariatului si cetateniei europene in politicile locale si judetene de tineret, urmata de un laborator de idei pentru pentru promovarea importantei voluntariatului si cetateniei europene in politicile de tineret.

Programul activitatilor de consultare: 

Ziua I, Cafeneaua Literara (19/05/2016)
Activitatea de OpenSpace: 10:00 – 12:00; Coffee break: 12:00 – 12:30; Cafeneaua publica: 12:30 – 14:30

Ziua a -II-a, Sediul Asociatiei de Tineret Onestin (20/05/2016): 
Masa rotunda: 110:00 - 12:00; Coffee break: 12:00 – 12:30; Laborator de idei: 12:30 – 14:30.

 

Scrisoare catre voluntarul Onestin

PDFImprimareEmail

 

Draga voluntar Onestin,

Vreau sa impartasesc cu tine cateva ganduri din Croatia. Dupa cum stii, ma aflu pentru prima oara la un proiect in Croatia. Este vorba despre un training pentru liderii de tineret si, in acelasi timp, o pregatire pentru ,,schimbul de tineri” care va avea loc in vara lui 2016 si la care si tu poti participa. Depinde doar de tine sa te implici!

Ma aflu aproape la mijlocul proiectului, asa ca am cateva idei si experiente pe care le pot impartasi cu tine.

Am plecat din Onesti cu multe emotii si o curiozitate aparte. Practic aveam ocazia sa ies pentru prima oară din Romania, sa calatoresc pentru prima oara cu avionul, sa petrec zile-ntregi intr-un grup in care limba de baza este engleza si ss cunosc voluntari din alte tari. Surprinzător a fost faptul că cei mai mulți dintre ei au început să fie activi în voluntariat de la 15-16 ani, ca și vârsta mea.

Odata ajunsa aici si dupa experienta primelor zile, va pot spune ca am capatat noi abilitati si nu numai. Fiecare zi petrecuta aici a fost o provocare deoarece trebuia sa ies din zona mea de confort si sa ma implic in activitatile care aveau loc. Si, surprinzator, nu a fost chiar atat de rau, precum ma temeam!

Majoritatea lucrurilor care se discutau imi erau necunoscute, insa asta m-a facut sa fiu si mai interesata despre ce se intampla aici, ce inseamna experienta unui proiect european si sa inteleg mai bine ce sunt schimburile de tineri.

Inca din prima zi am inceput sa ne cunoastem mai bine, prin intermediul jocurilor (vi le voi arata cand voi ajunge acasa), deoarece cred ca este foarte important sa iti cunosti echipa cu care vei lucra in urmatoarele zile.

Trebuie sa va spun ca, inainte de a ajunge aici, nu obisnuiam sa accept cu usurinta ideile celorlalti, preferam sa lucrez singura, sa fac cum știu eu mai bine. Dar lucrurile s-au schimbat pe parcurs, am inteles ideea de ECHIPA. Totul este mult mai distractiv si mai usor cand impartasesti cu ceilalti ceea ce gandesti, experientele pe care le-ai avut, pentru ca asa fiecare poate invata ceva nou de la fiecare.

Niciodata nu m-am gandit ca as avea calitatile unui lider sau ca as putea deveni unul, preferam sa fac lucrurile care mi se cereau si cam atat. La inceput gandul acesta chiar ma speria : ,,cum ma voi descurca in schimbul de tineri din vara? Cum ii voi putea coordona pe acei voluntari?” Toata lumea avea incredere in mine ca voi face o treaba buna, ma incuraja, numai eu nu aveam incredere in mine. Astfel mi-am propus sa invat cat mai multe despre a avea incredere in tine si a accepta provocari, deoarece cred ca, cu puțin curaj si putina initiativa, poți realiza orice doresti.

Mai vreau sa mai adaug un singur lucru: acceptati orice oportunitate de dezvoltare si cunoastere care vi se iveste, deoarece trebuie sa ne pregatim continuu si sa fim pregatiti pentru orice provocare!

VOLUNTAR ONESTIN,

Anca Elena Rata

 

Asociatia de Tineret ONESTIN, partenera in Schimbul de tineri "WINGS FOR YOUTH"

PDFImprimareEmail

Luna aprilie a adus un nou proiect european cu impact asupra tinerilor, de data aceasta in Onesti. Astfel, in perioada 10-20 Aprilie, Asociatia de Tineret ONESTIN a fost partenera in cadrul Schimbului de Tineri ”Wings for You(th)”, un proiect realizat de Asociatia Wings for Youth, ce are ca presedinte si coordonator de proiect pe studenta Madalina Elena Stratone, formata la Scoala de educatie non-formala ONESTIN .

Schimbul de Tineri, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Erasmus+, a adus impreuna 29 de tineri din Romania, Cehia, Spania, Turcia si Bulgaria; Asociatia de tineret ONESTIN a fost reprezentata de Diana Ciobanu, presedinte ONESTIN, care a fost liderul de grup al echipei din Romania si de Irina Martin.

Proiectul a avut ca obiective: cresterea gradului de includere si a sentimentului de toleranta, reducerea gradului de discriminare si excludere, promovarea diversitatii si dezvoltarea cetateniei europene, promovarea educatiei non-formale. De-a lungul celor 10 zile, participantii au luat parte la diverse workshopuri de creatie, jocuri de rol, debate-uri, brainstorminguri, seri interculturale, treasure hunting-uri si au vizitat Primăria Onesti si Centrul de Reeducare din Targu-Ocna.

La finalul celor 10 zile de proiect s-au putut observa deja rezultate, intrucat toti participantii vorbeau deschis in fata celorlalti, si-au imbunatatit abilitatile de public speaking si de comunicare intr-o limba straina,  au devenit mai interesati de problemele tinerilor (in special a celor cu oportunitati reduse), au inteles cat este de greu atunci cand nu ai sanse egale si esti exclus din societate si si-au aratat interesul de a scrie si ei la randul lor proiecte prin Programul Erasmus+.                                                                                                                                   Declaratia participantei ONESTIN, Irina Martin, este una ce ne edifica asupra impactului produs asupra tinerilor de astfel de proiecte pentru tineri: ,,A fost pentru prima data cand am participat intr-un astfel de proiect si pot spune ca a avut un impact puternic, pozitiv asupra mea, chiar m-a determinat sa scriu viitoare proiecte. Acest proiect a insemnat pentru mine un mod de a ma dezvolta, atat personal cat si profesional. Am inteles adevaratul sens al cuvantului "toleranta" iar de fiecare dată cand vad persoane excluse din societate nu ma gandesc decat la ceea ce am invatat in cadrul proiectului. Am desfasurat foarte multe activitati ce au presupus munca in echipa si interactiune. Deasemenea am legat relatii de prietenie foarte frumoase.”

 

Pagina 1 din 107

Video